Zdrowsza wersja muffinek, bo tym razem z mąką pszenną razową. Do moich babeczek dodałam 300 g truskawek, ale to zdecydowanie za duża ilość, bo mimo, że w smaku wyszły fenomenalne, to trudno było je wyjąć z papilotek. Dlatego też w przepisie ilość truskawek koryguję do 200-230 g :-)
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 250 ml maślanki
- 70 ml oleju (np. rzepakowego)
- 2 banany
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200-230 g truskawek
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, maślankę, olej, cukier trzcinowy, obrane i pogniecione widelcem na papkę banany i wszystko razem dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników, wymieszać.
Połączyć składniki mokre z suchymi, dobrze wymieszać i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż muffinki się ładnie przyzłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz