środa, 20 kwietnia 2016

Muffinki razowe z truskawkami i bananami


Zdrowsza wersja muffinek, bo tym razem z mąką pszenną razową. Do moich babeczek dodałam 300 g truskawek, ale to zdecydowanie za duża ilość, bo mimo, że w smaku wyszły fenomenalne, to trudno było je wyjąć z papilotek. Dlatego też w przepisie ilość truskawek koryguję do 200-230 g :-)


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml maślanki
  • 70 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 2 banany
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200-230 g truskawek


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.

Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, maślankę, olej, cukier trzcinowy, obrane i pogniecione widelcem na papkę banany i wszystko razem dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

W drugiej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sypkich składników, wymieszać.

Połączyć składniki mokre z suchymi, dobrze wymieszać i nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec na środkowej półce piekarnika przez około 30 minut, aż muffinki się ładnie przyzłocą.