wtorek, 19 kwietnia 2016

Ciasteczka owsiane z bakaliami i ziarnami


Pyszna bomba witaminowa :-) Ciasteczka można z powodzeniem nie tylko zjeść do popołudniowej kawy, ale również zabrać do pracy jako zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi batonik. Ciasteczka robi się bardzo łatwo, jedyne czego wymagają, to chwili czasu, bo wszystko trzeba pokroić, czy też posiekać. Poniższy przepis (w wersji nieco zmienionej) pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie".

Do przygotowania ciasteczek potrzebne są różnorodne bakalie i ziarna. Ja sobie sprawę ułatwiłam i zamówienie złożyłam w supermarkecie on line frisco.pl 


Dzięki temu udało mi się zaoszczędzić nieco czasu na wyprawę do sklepu :-) Dodatkowo miałam duży wybór jeżeli chodzi o dostępne marki, bo w okolicznych sklepach najczęściej są tylko te najpopularniejsze i niestety również najdroższe.


SKŁADNIKI

  • 130 g płatków owsianych
  • 35 g rodzynek
  • 35 g suszonej żurawiny
  • 40 g suszonych moreli
  • 20 g suszonych śliwek
  • 20 g płatków migdałowych
  • 20 g pestek dyni
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 10 g sezamu łuskanego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 40 g masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie łyżki śmietany. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie za suche, to dodać jeszcze śmietany.

Z gotowego ciasta odrywać po kawałku wielkości śliwki, formułować w kulkę, po czym spłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka piec 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia (będą początkowo miękkie, ale wraz z ostudzeniem staną się kruche).