Pyszne placki z tradycyjnego przepisu mojej babci. Zazwyczaj jadamy je na kolację, ale tym razem miałam smaczki i zrobiłam na obiad :-) Ja, mój mąż i tata jadamy je posmarowane kwaśną śmietaną 12%, zaś moja mama lubi posypane cukrem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 1 kwaśna śmietana 12% do podania z plackami
WYKONANIE
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki, ale można zrobić również grubsze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz