sobota, 9 kwietnia 2016

Placki ziemniaczane


Pyszne placki z tradycyjnego przepisu mojej babci. Zazwyczaj jadamy je na kolację, ale tym razem miałam smaczki i zrobiłam na obiad :-) Ja, mój mąż i tata jadamy je posmarowane kwaśną śmietaną 12%, zaś moja mama lubi posypane cukrem.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.


SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1 kwaśna śmietana 12% do podania z plackami


WYKONANIE

Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną. Mąki ziemniaczanej powinno się dodać tyle by gotowe ciasto na placki nie było za lejne. Tak przygotowaną masę nakładać na rozgrzany na patelni olej i smażyć z obu stron do zarumienienia (ja nakładam ciasto i lekko je rozsmarowuję, bo lubię cieńsze placki, ale można zrobić również grubsze).