czwartek, 7 kwietnia 2016

Klopsy drobiowo-wieprzowe


Prosty i szybki obiad. U mnie do klopsów dodatki w postaci ziemniaków i kiszonej kapusty zasmażanej. Podany poniżej przepis jest autorstwa mojej mamy ;-)


SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka (350 g)
  • 350 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerstwej bułki lub garść tartej bułki (u mnie tarta bułka)
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: tarta bułka do obtoczenia klopsów, olej lub margaryna do pieczenia klopsów


WYKONANIE

Jeżeli macie bułkę, to namoczyć ją wcześniej, żeby zmiękła, a przed dodaniem do mięsa dobrze odcisnąć z wody.

Mięso umyć, zmielić w maszynce do mięsa wraz z obraną cebulą i przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą lub 1/2 bułki, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść wszystko razem i tworzyć okrągłe klopsy. Każdy z klopsów obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej margarynie lub oleju z obu stron.

Uwagi: Jeżeli klopsy nie chcą się Wam lepić, to można dodać nieco wody. Nie zjedzone klopsy można wykorzystać również na kanapki zamiast szynki (pyszne są z musztardą i liściem sałaty).