Osobiście uwielbiam gofry z każdymi możliwymi dodatkami. Po południu jedliśmy z bitą śmietaną i polewą truskawkową, zaś wieczorem zrobiłam sobie gofry z domowym dżemem wiśniowym. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, należy tylko ustalić sobie ile czasu potrzebuje Wasza gofrownica. Ja mam gofrownicę firmy MPM o mocy 1000 W i czas przygotowania jednego gofra nie przekraczał 5 minut.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- 110 ml oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g cukru
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier waniliowy, mleko, olej i roztrzepać nieco, po czym stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem stopniowo dodając cukier. Ubite białka połączyć delikatnie z pierwszą masą.
Do nagrzanej gofrownicy nakładać ciasto i piec przez 4-5 minut (czas zależy od tego jaką gofrownicę posiadacie). Gotowe gofry można jeść na ciepło lub ostudzić (koniecznie na kratce).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz