poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Gofry


Osobiście uwielbiam gofry z każdymi możliwymi dodatkami. Po południu jedliśmy z bitą śmietaną i polewą truskawkową, zaś wieczorem zrobiłam sobie gofry z domowym dżemem wiśniowym. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, należy tylko ustalić sobie ile czasu potrzebuje Wasza gofrownica. Ja mam gofrownicę firmy MPM o mocy 1000 W i czas przygotowania jednego gofra nie przekraczał 5 minut.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 110 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g cukru
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier waniliowy, mleko, olej i roztrzepać nieco, po czym stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem stopniowo dodając cukier. Ubite białka połączyć delikatnie z pierwszą masą.

Do nagrzanej gofrownicy nakładać ciasto i piec przez 4-5 minut (czas zależy od tego jaką gofrownicę posiadacie). Gotowe gofry można jeść na ciepło lub ostudzić (koniecznie na kratce).