Lekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy.
SKŁADNIKI
- 150 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 banan
- 2 gruszki
- 150-160 g truskawek
WYKONANIE
Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, aż woda odparuje, a kasza się lekko już rozgotuje. Pod koniec gotowania należy mieszać kaszę cały czas, żeby nie przywierała do dna. Do ugotowanej kaszy dodać cukier trzcinowy, wymieszać, po czym dodać obranego banana i zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć blendera ręcznego).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki.
Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz