Przepis na to ciasto należał do mojej babci, a przekazała mi go moja mama. Jest to bardziej ciasto babkowe z owocami. Osobiście uwielbiam takie połączenia.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g masła
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
- dodatkowo cukier puder do posypania ciasta, masło do wysmarowania formy
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem. Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy (jajka powinny być ubite na puszystą, żółtą piankę). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać rozpuszczone i ostudzone masło, po czym wsypać przez sitko mąkę i delikatnie połączyć wszystkie składniki, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać i rozsypać na wierzchu rabarbar (można go lekko wcisnąć w ciasto). Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, a ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz