Nie tylko lekki, ale również zdrowy deser, w skład którego poza jogurtem wchodzą inne zdrowe składniki, tj. migdały, nasiona chia, miód, jeżyny i jagody. Z podanych niżej składników wychodzą dwie miseczki deseru lub trzy małe pucharki.
SKŁADNIKI
- 360 g jogurtu typu greckiego
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki agaru
- 30 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka miodu
- kilkanaście jeżyn i jagód
- 1 łyżka wody
- 2-3 łyżeczki syropu z agawy (jeżeli nie posiadacie, to można dosłodzić cukrem)
WYKONANIE
Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać do gorącego mleka rozpuszczony agar, dobrze wymieszać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać sproszkowane migdały, nasiona chia, miód i lekko ostudzone mleko z agarem. Wszystko razem dobrze wymieszać (ewentualnie zmiksować) i przelać do miseczek lub pucharków. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
W międzyczasie do garnuszka wlać łyżkę wody, dodać syrop z agawy (lub cukier), jeżyny i włączyć palnik. Podgrzewać przez jakiś czas, do momentu, aż owoce lekko zmiękną, wyłączyć palnik i dodać jagody, wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Lekko stężałą masę jogurtową wyciągnąć z lodówki i udekorować syropem z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz