czwartek, 21 kwietnia 2016

Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi


Nie tylko lekki, ale również zdrowy deser, w skład którego poza jogurtem wchodzą inne zdrowe składniki, tj. migdały, nasiona chia, miód, jeżyny i jagody. Z podanych niżej składników wychodzą dwie miseczki deseru lub trzy małe pucharki.


SKŁADNIKI

  • 360 g jogurtu typu greckiego
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki agaru
  • 30 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • kilkanaście jeżyn i jagód
  • 1 łyżka wody
  • 2-3 łyżeczki syropu z agawy (jeżeli nie posiadacie, to można dosłodzić cukrem)


WYKONANIE

Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać do gorącego mleka rozpuszczony agar, dobrze wymieszać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać sproszkowane migdały, nasiona chia, miód i lekko ostudzone mleko z agarem. Wszystko razem dobrze wymieszać (ewentualnie zmiksować) i przelać do miseczek lub pucharków. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

W międzyczasie do garnuszka wlać łyżkę wody, dodać syrop z agawy (lub cukier), jeżyny i włączyć palnik. Podgrzewać przez jakiś czas, do momentu, aż owoce lekko zmiękną, wyłączyć palnik i dodać jagody, wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Lekko stężałą masę jogurtową wyciągnąć z lodówki i udekorować syropem z owocami.