Pyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie".
Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania.
SKŁADNIKI
Na babeczki
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 90 ml wody
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 2 łyżki masła
- 120 g mąki ryżowej
- dodatkowo masło do wysmarowania foremek
- 130 g jeżyn
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Babeczki: Do miseczki dodać drożdże, cukier, wlać wodę i wymieszać. Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do ostudzenia. Do drożdży dodać syrop daktylowy i masło. Wymieszać i zostawić na 30-40 minut (jeżeli z masła zrobi się na powierzchni skorupka, to ją rozkruszyć). Po tym czasie dodać mąkę ryżową, dobrze wymieszać i zostawić na 5-10 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, żaroodporne miseczki wysmarować masłem. Do każdej miseczki (u mnie były to 4) nałożyć ciasta ryżowego mniej więcej do połowy wysokości. Zostawić na 2 minuty, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż babeczki się przyrumienią.
Frużelina jeżynowa: Jeżyny wrzucić do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować delikatnie mieszając. Wyłączyć palnik, do szklanki przelać nieco soku, lekko ostudzić, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Tak przygotowany sok wlać z powrotem do jeżyn i włączyć palnik. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (będzie miała formę kisielu). Wyłączyć palnik i gotową frużeliną jeżynową udekorować babeczki wyjęte z miseczek.
Uwagi: Autorka przepisu na spód ryżowy pisze, że środek babeczek często opada, co spowodowane jest tym, że mąka ryżowa nie zawiera glutenu. Jeżeli chodzi o moje babeczki, to po przygotowaniu ich w taki sposób, jak napisałam w przepisie, żadna mi się nie zapadła.
Upieczone babeczki ryżowe. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz