sobota, 23 kwietnia 2016

Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem


Nigdy nie robiłam odwracanych ciast, więc pora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu.


SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 160 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru (2 średnie sztuki)
  • 250 g truskawek

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Owoce umyć. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Rabarbar obrać z twardej skórki i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane owoce wyłożyć na dnie formy tortowej.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i miksować stopniowo dodając cukier, aż do momentu uzyskania puszystej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut.

Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta, zdjąć obejmę i obrócić ciasto do góry dnem. Delikatnie zdjąć spód formy tortowej, po czym odlepić od owoców papier do pieczenia. Zostawić ciasto do całkowitego ostudzenia.