wtorek, 26 kwietnia 2016

Pavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami


Już od dawna chciałam zrobić deser Pavlova, ale jakoś zawsze odkładałam to na później (tym bardziej, że to deser kaloryczny). W końcu się zdecydowałam, bo potrzebowałam żółtek jaj do lodów, więc lepszej okazji mieć nie mogłam ;-) Przepis na bezę wzięłam z TEJ strony. Muszę przyznać, że całość tworzy pyszny torcik. Beza jest idealna, w środku ciągliwa, na zewnątrz chrupiąca.


SKŁADNIKI

Na bezę

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na wierzch bezy

  • 400-500 g truskawek
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru


WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy mniej więcej 22 cm. 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodać ocet nadal miksując. Wyłączyć mikser, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie szpatułką. Masę wylać na narysowany okrąg, delikatnie rozprowadzić na nim i podwinąć boki do góry. Włożyć do piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak studzić bezę.

Zimną śmietanę ubić, stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć i przekroić na pół (można również zostawić w całości).

Ostudzoną bezę udekorować bitą śmietaną, na niej ułożyć truskawki.