Pyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka
- 130 g makaronu
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 pomidory
- 180-200 g miksu sałat
- 10 sztuk rzodkiewek
- 1 jogurt naturalny (180-200 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek
WYKONANIE
Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia.
Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski, pomidory w kostkę, a rzodkiewki w plasterki).
Do miski wsypać miks sałat, pokrojone warzywa, ostudzony makaron i kurczaka, wszystko delikatnie wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wybraną mieszankę ziół sałatkowych. Wymieszać i przelać do pozostałych składników. Ponownie delikatnie wymieszać. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz