środa, 27 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym


Pyszna i zdrowa sałatka z całym mnóstwem warzyw. U mnie podana na obiad w towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację. 


SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 130 g makaronu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 180-200 g miksu sałat
  • 10 sztuk rzodkiewek
  • 1 jogurt naturalny (180-200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek


WYKONANIE

Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię, przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia.

Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski, pomidory w kostkę, a rzodkiewki w plasterki).

Do miski wsypać miks sałat, pokrojone warzywa, ostudzony makaron i kurczaka, wszystko delikatnie wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wybraną mieszankę ziół sałatkowych. Wymieszać i przelać do pozostałych składników. Ponownie delikatnie wymieszać. Podawać od razu.