czwartek, 1 stycznia 2015

A na kaca drink... z kefiru


Po wypiciu dużej ilości alkoholu nasz organizm jest po prostu zatruty i potrzebuje w rzeczy samej odtrutki. Błędem popełnianym przez wiele osób jest picie na kaca kawy i połykanie tabletek (kawa daje nam złudne uczucie ożywienia, a tak na prawdę odwadnia nas jeszcze bardziej). Na kacu śniadanie powinno zacząć się od zielonej herbaty i jajecznicy. Ważne jest uzupełnienie płynów w organizmie, dlatego też należy pić dużo wody (alkohol odwadnia). Jak już postawimy się na nogi, to warto wieczorem zrobić sobie koktajl owocowy z kefiru. Odpowiednio dobrane owoce i sam kefir wzmocnią nasz organizm (po lekkim nadszarpnięciu).

Porcja dla 4 osób. 
 
SKŁADNIKI
  • 2 kefiry (800 g)
  • 1 jabłko
  • 2 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 3 banany


WYKONANIE

Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta.
Owoce obrać i wrzucić do blendera. Jeżeli pomarańcza ma pestki, to koniecznie należy je wyciągnąć. Jabłko również obrać ze skórki i wrzucić bez ogryzka. Wlać kefiry i włączyć urządzenie. Najlepiej podawać od razu.