poniedziałek, 29 lutego 2016

Koktajl konkursowy E. Wedel


Kolejny przepis z konkursowych E. Wedel. Tym razem koktajl o wyważonym smaku, z nutą sezamu i migdałów, lekko kakaowy i bardzo sycący. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem: Poranny koktajl bananowy z kakao


Porcja na 2 duże szklanki lub 4 małe.

SKŁADNIKI

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 2 banany
  • 10 g kakao ekstra ciemnego z Ghany E. Wedel
  • 30 g miodu
  • 40 g płatków owsianych
  • 10 g jasnych ziaren lnu
  • 16 g płatków migdałowych
  • 1 opakowanie sezamków E. Wedel
  • do dekoracji: kilka płatków migdałowych


WYKONANIE

Do misy blendera wlać jogurt naturalny, dodać banany, kakao, miód, płatki owsiane, ziarna lnu, płatki migdałowe i pokruszone sezamki. Włączyć urządzenie. Jeżeli płatki owsiane przykleją się do ścianek misy blendera, to wymieszać łyżką i ponownie włączyć blender, tak żeby masa była idealnie gładka. Przelać do szklanek i udekorować płatkami migdałów.