sobota, 11 lipca 2015

Pizza salami


Na dzisiejszym moim stole zagościła tym razem pizza z salami, pieczarkami, cebulą, serem mozzarella, serem żółtym, sosem pomidorowym, całym mnóstwem ziół i odrobiną liści szpinaku i roszpunki. 

Pizzą zajadają się również bohaterowie książki "Password"  Mirjam Mous. 

"Siedzieli w trójkę przy wielkim stole w dużym pokoju. Dexter zamówił pizzę. Stefan zaczął już jeść drugi kawałek. Jego mama nie miała apetytu i jadła małymi kęsami."

Mirjam Mous "Password", str.241


W książce nie zostało sprecyzowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami.

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej, 200 g wrocławskiej)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • 1 ¼ szklanki ciepłej wody

Na farsz:
  • 450 g pieczarek
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 1 łyżka masła
  • 9 plastrów salami
  • 1 kulka mozzarelli
  • 200 g żółtego sera
  • około 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • jeżeli posiadacie, to kilka liści szpinaku i roszpunki

WYKONANIE

Ciasto: Ciepłą wodę (nie gorącą!) wlać do garnuszka/miseczki, dodać drożdże i cukier puder, wymieszać tak żeby drożdże się rozpuściły i zostawić na chwilę. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić dołek i wlać do niego wodę z drożdżami, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto (co zajmuje około 10-15 minut). Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 30 minut. 

Wyrośnięte ciasto najpierw uderzyć otwartymi dłońmi (ucieknie wtedy z niego powietrze), później rozwałkować na szerokość blaszki (ja moje po prostu w dłoniach rozciągnęłam). Blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć na niej ciasto podwijając boki do góry.

Farsz: Pieczarki umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki, cebulę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie umyć liście roszpunki i szpinaku, drobno posiekać i również dodać do pieczarek. Usmażoną masę przelać na sitko i zostawić by nadmiar wody odkapał. Ser zetrzeć na tarce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.

Gotowe ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Następnie nałożyć część masy pieczarkowej, na to salami i pozostałe pieczarki. Całość oprószyć rozdrobnioną kulką mozzarelli i włożyć do piekarnika na 5-7 minut (do momentu aż ciasto ładnie zacznie wyrastać). Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, oprószyć całość żółtym serem i oregano, ponownie włożyć do piekarnika. Piec do momentu aż pizza będzie ładnie rumiana (czyli gdzieś kolejne 5-7 minut).