piątek, 10 lipca 2015

Lody truskawkowe


Poniższy przepis nie wymaga maszynki do robienia lodów.
 
Zazwyczaj jadam lody waniliowe, czekoladowe, toffi itp. Nigdy nie sięgam w sklepie po lody truskawkowe, bo parokrotnie miałam i się zraziłam. Jako że sezon na truskawki nadal trwa, to postanowiłam zrobić lody truskawkowe w wersji domowej. Do moich lodów dodałam jeszcze nutkę czekoladową, więc poniżej zamieszczę przepis na same lody truskawkowe lub na lody truskawkowe z dodatkiem czekolady. Muszę szczerze przyznać, że lody wyszły przepyszne.

SKŁADNIKI
  • 350 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

WYKONANIE

Truskawki umyć i wrzucić do misy blendera. Dodać śmietankę 30% i 3 łyżki cukru. Zblendować.
Jajka dobrze umyć i najlepiej jeszcze sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z szczyptą soli na puszystą masę dodając większość cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem również na puszysty krem. W kolejnej misce ubić śmietanę kremówkę dodając cukier waniliowy.
Po ubiciu wszystkich warstw powoli je łączymy. Najpierw delikatnie mieszamy ubite białka i żółtka, następnie dodajemy śmietanę i na koniec mieszając delikatnie, powoli wlewamy masę truskawkową. Tak powstałą masę wkładamy do opakowań, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Przed podaniem lodów należy je na chwilę wyciągnąć z zamrażalnika, następnie nakładać. Lody można udekorować sezonowymi owocami.



Wersja z dodatkiem czekolady:

Zamiast wlewać całą śmietankę 30% do truskawek, odlewamy do garnuszka 1/4 i dodajemy 6 kostek gorzkiej czekolady. Całość podgrzewamy mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do ostudzenia.
Do pojemników nakładamy nieco gotowej masy truskawkowej i polewamy lekko polewą czekoladową i tak na przemian.