sobota, 4 lipca 2015

Lekki deser truskawkowo-jogurtowy


Na dworze upały, więc niezbyt chętnie zajadamy się ciastami. Proponuję więc podawany prosto z lodówki deser truskawkowo-jogurtowy. Robi się go łatwo, a dodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii.

SKŁADNIKI
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 ml wody
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • sezonowe owoce do dekoracji deseru


WYKONANIE

Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka i zagotować. Następnie wyłączyć palnik i wsypać galaretki mieszając. Dobrze rozmieszane zostawić do ostudzenia. 
Schłodzoną masę truskawkową przelać do miski, dodać jogurt naturalny i dobrze wymieszać (ja użyłam trzepaczki). Gotową masę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Nieco masy zostawić i po lekkim zgęstnięciu wycisnąć przez szprycę na stężały deser. Udekorować owocami. Podawać schłodzone z lodówki.