Nie zawsze można się sugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-)
SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
- 270 g mąki tortowej
- 130 g masła
- 65 g cukru
- 3 żóltka
- 1 łyżka zimnej wody
- 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie 600 g)
- 3 białka + szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać
mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do
uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze
trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i
włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i
wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając
palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i
piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać jeżyny, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 25-30 minut, pilnując pod koniec by tarta się nie spaliła z góry. Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście jeżyn do ozdoby.
Ja piekłam swoją tartę w formie o średnicy 29 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz