środa, 22 lipca 2015

Leczo


Jest kilka wersji na zrobienie lecza. Ja zrobiłam z mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cukinie
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • kilka liści świeżej bazylii i oregano (można dodać suszoną)
  • do smaku sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
  • można dodać dużą garść fasolki szparagowej
  • oliwa

WYKONANIE

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. 

Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Papryki przekroić, wyciągnąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić również w kostkę. Jeżeli macie zamiar dodać również fasolkę szparagową, to należy ją umyć i przeciąć na pół (ewentualnie można złamać na pół, jest szybciej). 

Sos pomidorowy: Do misy blendera wrzucić obrane ząbki czosnku, liście bazylii i oregano, wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować i przelać do mięsa mielonego (do misy blendera można wlać jeszcze nieco wody, wypłukać i wlać do mięsa). Do brytfanny wrzucić również cukinię, paprykę i fasolkę szparagową. Gotować wszystko pod przykryciem do momentu aż zmięknie. W razie potrzeby doprawić.