środa, 15 lipca 2015

Klopsy z kalafiora


Tym razem coś zupełnie innego, bo obiad bez mięsa. A klopsiki z kalafiora można wykorzystać nie tylko do obiadu, ale również na śniadanie. Ja miałam na następny dzień kanapkę z klopsem posmarowanym cienko musztardą i smakowało mi jeszcze bardziej :-) Klopsy robi się bardzo łatwo, z tym że trzeba się liczyć, że trochę czasu zajmie ugotowanie, a następnie ostudzenie kalafiora.

SKŁADNIKI
  • 1 duży kalafior
  • 2 jajka
  • mały pęczek koperku
  • tarta bułka
  • do smaku sól, pieprz
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości (ale nie do papki). Gotowy odcedzić, rozdrobnić widelcem na małe kawałki i zostawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajka, dodać umyty i drobno posiekany koper, ostudzony kalafior, doprawić solą i pieprzem. Całość zagnieść i dodać tartej bułki, tak żeby dało się formować klopsy (kilka łyżek, ale nie za dużo, bo stracimy smak kalafiora).
Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z obu stron na nie za dużym ogniu.
Podawać ciepłe do obiadu lub zimne na kanapki.