czwartek, 23 lipca 2015

Kaszotto z kurczakiem, fasolką szparagową i brokułem


Proste i szybkie danie z kaszą w roli głównej. Przyznam szczerze, że sam pomysł przyszedł z konieczności, bo miałam w lodówce brokuła, a na ogródku fasolkę szparagową. Do tego chcieliśmy z mężem zjeść coś lekkiego, więc padło na kaszotto :-)

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2x100 g)
  • 1 kostka rosołowa (z kurczaka)
  • 1 brokuł
  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe
  • oliwa
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli

PRZYGOTOWANIE

Do garnka nalać 1 litr wody, zagotować, następnie dodać kostkę rosołową, rozciąć woreczki i wsypać kaszę. Gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu (szczególnie pod koniec, kiedy odparuje nadmiar wody).

Brokuł obrać w różyczki i ugotować (około 3 minuty, na parze około 6 minut). Fasolkę szparagową umyć, część wrzucić do garnka w całości, a część przekroić na pół. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 7 minut. Najlepiej do przygotowania brokułu i fasolki skorzystać z jednego garnka. Wystarczy fasolkę wrzucić do środka, a brokuł ugotować na parze.

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką i chilli. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wymieszać i przełożyć na głęboką patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać fasolkę szparagową i smażyć jeszcze chwilę. Na koniec dodać brokuł, kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić wedle uznania (ja dodałam jeszcze pieprzu).