Z pozoru bardzo łatwy koktajl, bo dwu składnikowy. Ale niestety tylko z pozoru, bo żeby był smaczny, to musimy mieć soczyste, dojrzałe mango. W supermarketach trudno o takie, bo zazwyczaj sprzedawane są twarde (w każdym razie ja na takie trafiałam). Nie pozostaje więc nic innego, jak pozwolić naszemu mango dojrzeć w domu. Ja trafiłam akurat na upalne dni, więc moje mango szybko dojrzało trzymane na kuchennym blacie. Ale uwaga, jak już mango zacznie się robić dojrzałe, to należy włożyć go do lodówki, bo w zbyt wysokich temperaturach zacznie po prostu gnić od środka (poznać to często po tym, że z manga zaczyna wyciekać sok). Jeżeli więc macie dobre mango, to do dzieła ;-)
SKŁADNIKI
- 1 dojrzałe mango
- 1 kefir
- (można dodać 1 banan jeżeli wolicie bardziej słodkie)
WYKONANIE
Mango umyć, obrać ze skórki i wrzucić do blendera miąższ (można użyć do tego nożyka). Wlać zimny kefir i wszystko zblendować. Podawać od razu lub później schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz