wtorek, 7 lipca 2015

Makaron w delikatnym sosie pomidorowym z warzywami


Smaczne i proste danie dla 4-5 osób (w moim przypadku dla mnie i męża na dwa dni, plus to co zostało zjadła na kolację moja mama). Jeżeli ktoś lubi dania z makaronem, to polecam. Danie jest znacznie smaczniejsze jeżeli dodacie świeżą bazylię i oregano.

SKŁADNIKI
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 3 cukinie (u mnie 2 zielone, 1 żółta)
  • 2 papryki ( u mnie czerwone, ale mogą być w innym kolorze)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża, kwaśna śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii i oregano (jeżeli nie macie, to może być suszone)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
  • 400 g makaronu wstążki


WYKONANIE

Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i lekko podsmażyć mieszając.
Cukinię i paprykę umyć i pokroić w kostkę (usuwając z papryki gniazda nasienne), dodać do mięsa i zostawić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 
W międzyczasie robimy sos. Do misy blendera wlać pomidory w puszce, dodać śmietanę, czosnek, liście bazylii i oregano, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dużą ilość ziół prowansalskich. Do szklanki napełnionej do połowy wodą dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać, tak żeby nie było grudek. Całość wlać do pomidorów i zblendować wszystko razem. Gotowy sos wlać do mięsa mielonego i smażyć do momentu, aż cukinia i papryka nie będą zbyt twarde.
W międzyczasie przygotować makaron al dente (u mnie 5 minut), odcedzić go i dodać do gotowej potrawy. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić.