niedziela, 28 lutego 2016

Sernik konkursowy E. Wedel


Wczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko® . Poniżej zaś zamieszczam mój przekład przepisu z dodatkowymi informacjami, takimi jak średnica wykorzystanej przeze mnie formy tortowej itp.

Jeszcze taka uwaga, bo na moim zdjęciu sernik jest lekko zabrudzony czekoladą, ale to tylko i jedynie przez to, że był jeszcze w środku letni. Gdy kroiłam go dla gości i rodziny, to był idealnie biały. Należy więc pamiętać, by sernik dobrze schłodzić przez podaniem.


SKŁADNIKI

Na spód sernika

  • 2 opakowania ciastek Amerykanki E. Wedel
  • 50 g masła
Na sernik

  • 3 jajka + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 30 ml soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 czekolada biała E. Wedel
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 35 g mąki ziemniaczanej
Do dekoracji

  • 1/2 czekolady gorzkiej E. Wedel (dodałam więcej)
  • 1 opakowanie pianek Ptasie Mleczko E. Wedel


WYKONANIE

Masło rozpuścić w garnuszku, przelać do miski, lekko ostudzić i dodać rozdrobnione ciasteczka Amerykanki.

Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia w całości lub posmarować boki lekko masłem (u mnie na spodzie był papier do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem). Na spód formy wyłożyć równomiernie masę z ciasteczek i docisnąć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę startą z jednej cytryny, sok z cytryny i zmiksować krótko do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i startą białą czekoladę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do pozostałej masy, delikatnie wymieszać i przelać do formy tortowej. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez kolejne 50 minut. Gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Pianki Ptasie Mleczko podzielić na połówki, czekoladę gorzką zetrzeć. Posypać wierzch sernika wiórkami czekoladowymi wedle uznania i udekorować połówkami Ptasiego Mleczka.