Wczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko® . Poniżej zaś zamieszczam mój przekład przepisu z dodatkowymi informacjami, takimi jak średnica wykorzystanej przeze mnie formy tortowej itp.
Jeszcze taka uwaga, bo na moim zdjęciu sernik jest lekko zabrudzony czekoladą, ale to tylko i jedynie przez to, że był jeszcze w środku letni. Gdy kroiłam go dla gości i rodziny, to był idealnie biały. Należy więc pamiętać, by sernik dobrze schłodzić przez podaniem.
SKŁADNIKI
Na spód sernika
- 2 opakowania ciastek Amerykanki E. Wedel
- 50 g masła
- 3 jajka + 1 żółtko
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 200 ml śmietany 18%
- 30 ml soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 czekolada biała E. Wedel
- 1 laska wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 czekolady gorzkiej E. Wedel (dodałam więcej)
- 1 opakowanie pianek Ptasie Mleczko E. Wedel
WYKONANIE
Masło rozpuścić w garnuszku, przelać do miski, lekko ostudzić i dodać rozdrobnione ciasteczka Amerykanki.
Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia w całości lub posmarować boki lekko masłem (u mnie na spodzie był papier do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem). Na spód formy wyłożyć równomiernie masę z ciasteczek i docisnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę startą z jednej cytryny, sok z cytryny i zmiksować krótko do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i startą białą czekoladę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do pozostałej masy, delikatnie wymieszać i przelać do formy tortowej. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez kolejne 50 minut. Gotowy sernik wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pianki Ptasie Mleczko podzielić na połówki, czekoladę gorzką zetrzeć. Posypać wierzch sernika wiórkami czekoladowymi wedle uznania i udekorować połówkami Ptasiego Mleczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz