czwartek, 11 lutego 2016

Zapiekanka chłopska


Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-)


SKŁADNIKI

Składniki podstawowe zapiekanki

  • 1 brokuł (500 g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kiełbasy np. śląskie (430 g)
  • 40 g słoniny wędzonej
  • 40 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 125 g margaryny
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1/2 kostki sera (125 g)
Na beszamel

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska)
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


WYKONANIE

Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować w wodzie lub na parze (5 minut). Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka i ugotować w mundurkach (około 12 minut od momentu zagotowania się wody, mogą być lekko twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na mały talerzyk. 

Ziemniaki można albo lekko podsmażyć na pozostałym po kiełbaskach tłuszczu, po czym z obu stron posypać przyprawą do ziemniaków, albo krócej można je tylko natłuścić i posypać przyprawą (ja chwilę przysmażałam z każdej strony).

Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać mleko mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewać mieszając, aż do momentu zgęstnienia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować na dnie i po bokach masłem.

Układanie warstw:

  1. Na dnie naczynia rozetrzeć nieco sosu beszamelowego, na to ułożyć gęsto ziemniaki, następnie kiełbasę, na nią całość brokuła, po czym polać ułożone właśnie warstwy połową sosu beszamelowego.
  2. Ponownie ułożyć ziemniaki, kiełbasę, posypać słoniną i boczkiem, polać pozostałym sosem beszamelowym.
  3. Na samej górze ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać je serem. 

Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 40 minut.



Zapraszam do zobaczenia fotorelacji z przygotowywania zapiekanki ;-)

W trakcie krojenia słoniny.
Początek smażenia kiełbasek.
Końcowy etap smażenia kiełbasek.
Wszystko już przygotowane, więc można "składać" zapiekankę.
Pierwsze warstwy zapiekanki, przed polaniem sosem beszamelowym.
Ostatnia już warstwa zapiekanki, jeszcze tylko ser.
Zapiekanka z wszystkimi już warstwami, jeszcze tylko pokrywa naczynia i do piekarnika.
Gotowa zapiekanka.
W domu unosi się apetyczny zapach zapiekanki, więc pora jeść. Smacznego!