Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-)
SKŁADNIKI
Składniki podstawowe zapiekanki
- 1 brokuł (500 g)
- 1 kg ziemniaków
- 4 kiełbasy np. śląskie (430 g)
- 40 g słoniny wędzonej
- 40 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 125 g margaryny
- przyprawa do ziemniaków
- 1/2 kostki sera (125 g)
- 2 duże łyżki masła
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska)
- 400 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE
Brokuł umyć, obrać w różyczki i ugotować w wodzie lub na parze (5 minut). Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka i ugotować w mundurkach (około 12 minut od momentu zagotowania się wody, mogą być lekko twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na mały talerzyk.
Ziemniaki można albo lekko podsmażyć na pozostałym po kiełbaskach tłuszczu, po czym z obu stron posypać przyprawą do ziemniaków, albo krócej można je tylko natłuścić i posypać przyprawą (ja chwilę przysmażałam z każdej strony).
Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać mleko mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewać mieszając, aż do momentu zgęstnienia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować na dnie i po bokach masłem.
Układanie warstw:
- Na dnie naczynia rozetrzeć nieco sosu beszamelowego, na to ułożyć gęsto ziemniaki, następnie kiełbasę, na nią całość brokuła, po czym polać ułożone właśnie warstwy połową sosu beszamelowego.
- Ponownie ułożyć ziemniaki, kiełbasę, posypać słoniną i boczkiem, polać pozostałym sosem beszamelowym.
- Na samej górze ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać je serem.
Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 40 minut.
Zapraszam do zobaczenia fotorelacji z przygotowywania zapiekanki ;-)
W trakcie krojenia słoniny. |
Początek smażenia kiełbasek. |
Końcowy etap smażenia kiełbasek. |
Wszystko już przygotowane, więc można "składać" zapiekankę. |
Pierwsze warstwy zapiekanki, przed polaniem sosem beszamelowym. |
Ostatnia już warstwa zapiekanki, jeszcze tylko ser. |
Zapiekanka z wszystkimi już warstwami, jeszcze tylko pokrywa naczynia i do piekarnika. |
Gotowa zapiekanka. |
W domu unosi się apetyczny zapach zapiekanki, więc pora jeść. Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz