wtorek, 2 lutego 2016

Deser truskawkowy z lodami


Smaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-)

4 duże porcje w wysokich pucharkach.

SKŁADNIKI

  • 350 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe)
  • 400 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 śmietan-fixy
  • do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe


WYKONANIE

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić i rozlać równo do czterech pucharków. Do każdej galaretki wrzucić jedną przekrojoną na pół truskawkę. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pozostałe truskawki zmielić w blenderze, przelać do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować do jednolitej masy. Masę dosłodzić łyżką lub dwoma cukru. Gotowy krem rozlać po równo do pucharków (na stężałą już galaretkę) i włożyć ponownie do lodówki.

Do miski wlać śmietanę i ubijać ją stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować.

Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu.


Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były widoczne.