Smaczny i prosty deser, który zaskoczy domowników lub gości :-)
4 duże porcje w wysokich pucharkach.
SKŁADNIKI
- 350 g truskawek (u mnie mrożone)
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 8 gałek lodów (u mnie bakaliowe)
- 400 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 śmietan-fixy
- do dekoracji owoce lub wiórki czekoladowe
WYKONANIE
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić i rozlać równo do czterech pucharków. Do każdej galaretki wrzucić jedną przekrojoną na pół truskawkę. Włożyć do lodówki do stężenia.
Pozostałe truskawki zmielić w blenderze, przelać do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować do jednolitej masy. Masę dosłodzić łyżką lub dwoma cukru. Gotowy krem rozlać po równo do pucharków (na stężałą już galaretkę) i włożyć ponownie do lodówki.
Do miski wlać śmietanę i ubijać ją stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować.
Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu.
Deser możecie przygotować również w mniejszych pucharkach, ważne jest tylko by warstwy były widoczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz