Moja propozycja na tłusty czwartek, to pyszne pączki wiedeńskie (albo też hiszpańskie). Pączki robi się prosto i nie sposób żeby się nie udały, ale o tym już w uwagach ma końcu przepisu ;-)
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 110 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- lukier (cukier puder + sok z cytryny + opcjonalnie woda)
WYKONANIE
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować mieszając od czasu do czasu, tak żeby masło się rozpuściło. Zdjąć na chwilę z palnika, wsypać mąkę, dobrze wymieszać i ponownie przełożyć na palnik mieszając energicznie. Masa jest gotowa jak zacznie odchodzić od boków garnka i będzie tworzyć jednolitą, mocno zbitą masę. Tak przygotowane ciasto zostawić do ostudzenia. Jak masa będzie już letnia, to można pojedynczo wbijać jajka, miksując do połączenia składników.
Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką. Wcześniej powycinać sobie kwadraty 10x10 cm z papieru do pieczenia i posmarować każdy olejem.
W garnku rozgrzać olej (najlepiej po jego nagrzaniu ustawić palnik na minimum żeby olej nie był zbyt gorący, bo pączki zamiast wyrastać będą się palić). Na każdy kwadrat wyciskać nieco grubsze okręgi i wrzucać razem z papierem do oleju (pączkiem w dół, papier na górze). Po chwili papier zdjąć. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor po czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki ostudzić i polukrować.
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkiem przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze.
Uwagi: Wcześniej wspominałam, że nie sposób by pączki się nie udały. No więc samo ciasto musi być na tyle gęste by pączki miały kształt lekko falisty, tymczasem jeżeli ciasto będzie za rzadkie (ja dodałam kiedyś 5 jajek i wyszło za rzadkie), to wyjdą z niego gładkie oponki. Co wtedy zrobić? Żeby za rzadkie ciasto uratować należy dodać do niego mąki i dobrze wymieszać. Mąki należy dodać tylko tyle by pączki miały swój falisty kształt. Efektem ubocznym może być jego początkowa ciężkość przy wrzucaniu do oleju (pójdzie na chwilkę na dno, ale zaraz wypłynie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz