Potrawka orientalna, to ciekawe urozmaicenie menu. Osobiście uwielbiam jej słodko, a zarazem lekko pikantny smak. Ja korzystam z gotowej mieszanki Kuchnia eksperta mieszanka chińska, ale możecie kupić składniki mieszanki również osobno.
SKŁADNIKI
- 1 por
- 2 piersi z kurczaka
- oliwa
- 1 czerwona papryka
- 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta)
- 1 puszka ananasa
- 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli
- do zagęszczenia sosu: 1-2 łyżki mąki pszennej Wrocławskiej + nieco wody
- do potrawy ryż
WYKONANIE
Pora umyć, pokroić w krążki (tylko białą część), przełożyć do głębokiej patelni i skropić oliwą. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i odrobiną kurkumy (opcjonalnie można dodać również szczyptę ziół prowansalskich). Przyprawione mięso wymieszać i dodać na patelnię do pora. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak mięso nie będzie już surowe, to dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę ananas wraz z słodką zalewą, sok pomidorowy i wsypać mieszankę chińską. Wszystkie składniki wymieszać i dusić około 15 minut.
W międzyczasie ugotować ryż w ilości wedle uznania (u mnie saszetka na jedną osobę).
Do garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do gotującej się jeszcze potrawy mieszając. Doprawić potrawę odrobiną chilli i w razie potrzeby solą, pieprzem i curry. Potrawa powinna mieć słodko-ostry smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz