Ostatnio tęskno mi do lata, więc przygotowałam danie pełne warzyw. Makaron można podawać osobno, albo też od razu wymieszać z potrawą.
Porcja dla 5-6 osób.
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
- 1 duża cebula
- oliwa lub olej
- 2 cukinie
- 2 papryki (u mnie czerwona i zielona)
- 260 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
- 1 duża śmietana 18% (330 g)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli
- dodatkowo: sos można zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
- makaron około 500 g
WYKONANIE
Do dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego.
Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik.
W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu.
Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy sos przelać do brytfanny, wymieszać, nałożyć pokrywkę i włączyć palnik. Co jakiś czas potrawę wymieszać, dusić do miękkości papryki i cukinii (u mnie było to około 20 minut). Jak warzywa zmiękną, to dodać do nich pieczarki, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to w małym garnuszku wymieszać łyżkę mąki z wodą (tak żeby nie było grudek), przelać do potrawy i mieszając chwilę ją jeszcze gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz