czwartek, 18 lutego 2016

Lasagne bolognese ze szpinakiem


Na dzisiejszy obiad zrobiłam swoje ulubione danie, czyli lasagne mięsne, a że również uwielbiam szpinak, to też znalazł się w potrawie :-) Pamiętam do dziś jak robiłam swoją pierwszą lasagne. Była tylko z mięsem mielonym, a ja i tak nie potrafiłam sobie z nią poradzić, a to za sprawą tego, że wszystko robiłam na raz. Teraz zawsze jak robię lasagne, czy też zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-)


SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne

Na warstwę mięsną

  • 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • oliwa
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na warstwę szpinakową

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Na beszamel

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na sos pomidorowy

  • 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli
  • 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
Poza tym

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 120 g sera
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego


WYKONANIE


  1. Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe, po czym wlać puszkę pomidorów i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować 5 minut i wyłączyć palnik.
  2. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszać podgrzewając do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
  3. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać i powoli wlewać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje.
  4. Do garnuszka wlać sok pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i chilli. Na koniec dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek (ja mój sos pomidorowy robiłam w misie blendera, bo korzystałam ze świeżej bazylii).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  6. Ser zetrzeć na tarce. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Wrzucać po 3 płaty lasagne (tak żeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu.
  7. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut.




Gotowe mięso mielone.
Gotowy szpinak.
Gotowy sos beszamelowy i potarty ser.
Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne.
Smacznego!