niedziela, 21 lutego 2016

Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym


Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce.

Mój sernik robiłam w formie 25x30, ale można wykorzystać większą.

SKŁADNIKI

Na spód migdałowy

  • 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 65 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko (u mnie 2 małe)
Na masę serową

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Na polewę krówkową

  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego


WYKONANIE

Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki. 
Można również od razu po zagnieceniu ciasta wylepić je na dnie formy i włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie masy delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.


Uwagi: Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła.