Pyszny sernik, gdzie spód migdałowy idealnie komponuje się z masą serową i polewą kajmakową. Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi dobrze się schłodzić w lodówce.
SKŁADNIKI
Na spód migdałowy
- 240 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zmielonych migdałów
- 65 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko (u mnie 2 małe)
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 kg sera twarogowego zmielonego (u mnie z wiaderka)
- 100 g masła
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
WYKONANIE
Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć na 5-10 minut do lodówki.
Można również od razu po zagnieceniu ciasta wylepić je na dnie formy i włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym, po czym dodać zmielony twaróg, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy i sok z cytryny. Szybko zmiksować do połączenia składników. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Obie masy delikatnie połączyć, wymieszać i przelać na ochłodzony migdałowy spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić tak sernik na 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Masa krówkowa: Masło wrzucić do miski, zmiksować i stopniowo dodawać masę kajmakową nadal miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać wierzch sernika, posypać słonecznikiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwagi: Masa krówkowa jest lekko lejna, więc jeżeli chcecie bardziej gęstą, to należy dodać więcej masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz