wtorek, 16 lutego 2016

Pieczeń wieprzowa z sosem pieczarkowym


Danie dobrze komponuje się z frytkami i miksem sałat z sosem winegret.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 700-800 g mięsa wieprzowego pieczeniowego
  • 80-100 g margaryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • 200 g pieczarek
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska)


WYKONANIE

Mięso umyć i pokroić na niezbyt grube plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę, na gorącą kłaść mięso i smażyć chwilę z obu stron, po czym dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso smażyć pod pokrywką, od czasu do czasu dolewając wody i obracając je. Pod koniec smażenia (u mnie po godzinie), pozwolić odparować mocno wodzie i mięso przypiec nieco z każdej strony.

Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnuszka. Przelać do nich przez sitko nieco tłuszczu z pieczeni i doprowadzić do wrzenia. Do małego garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać powoli do pieczarek mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem (jeżeli konsystencja sosu jest za rzadka, to rozrobić jeszcze nieco mąki, jeżeli za gęsta, to do sosu dolać wody).

Pieczeń podawać polaną sosem pieczarkowym.


Pokrojona i przyprawiona pieczeń.
Smażenie pieczeni.
Smażenie pieczeni, ciąg dalszy.
Gotowy sos pieczarkowy.
Smacznego!