Wyjątkowo pyszna potrawa w chińskim stylu, serwowana z makaronem ryżowym. Jeżeli macie problem z zakupem takiego makaronu, to można go zastąpić z powodzeniem ryżem ;-)
Porcja na 4-5 osób.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- oliwa
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia (u mnie 366 g)
- 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli
- 1 łyżka mąki Wrocławskiej + odrobina wody
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 375 g (można zastąpić ryżem)
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski i polać obficie oliwą. Wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i niewielką ilością curry. Tak przyprawione mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe.
Cukinię i paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę i wsypać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe i dusić niecałe 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać również mieszankę chińską, wymieszać, nałożyć pokrywkę i zostawić na średnim ogniu na około 13 minut.
W międzyczasie przygotować makaron ryżowy (lub ryż) według instrukcji na opakowaniu (lub nawet krócej, bo u mnie pisało 6-8 minut, a po 5 makaron był już miękki).
Do garnuszka nalać nieco wody, wsypać kopiastą łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Wlać do potrawy gotującej się nadal i wymieszać. Potrawkę doprawić jeszcze odrobiną chilli i w razie potrzeby solą, pieprzem i kurkumą.
W trakcie przygotowywania potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz