niedziela, 21 lutego 2016

Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem


Tarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-)

U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza.

SKŁADNIKI

Na kruchy spód

  • 260 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
Na nadzienie

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 125 g sera żółtego
  • 1 camembert
  • 1 por
  • 100 g szynki (u mnie sopocka)
  • 100 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano


WYKONANIE

Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając boki do góry. Włożyć ponownie na 10 minut do lodówki, po czym ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.

Nadzienie: Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), szynkę pokroić w drobną kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać mieszając, do momentu aż odparuje nadmiar wody. Pół sera camembert pokroić w plasterki, drugą połowę na mniejsze kawałki. Do masy jajeczno-śmietanowej wrzucić żółty ser, szynkę, por, drobno pokrojony camembert i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć na lekko podpieczony spód tarty, na górę wyłożyć szpinak i większe kawałki sera camembert. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut, do momentu aż masa zgęstnieje.

Uwagi: Górę tarty można dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi.


Tarta wyłożona farszem, tuż przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz