czwartek, 30 września 2021

Makaron tagliatelle z kurczakiem, pomidorami, bazylią i pieczonym serem feta


W ostatnim czasie, gdzie nie spojrzałam wyświetlały mi się filmiki, gdzie głównym składnikiem potrawy z makaronem był pieczony ser feta. Dodatki były różne, ale głównym elementem pozostawał ser feta. Zaintrygowana pomysłem sama się za przepis zabrałam i wykorzystałam składniki, które miałam w domu. Faktycznie potrawa wychodzi przepyszna. W dodatku jej przygotowanie jest banalnie proste i mało czasochłonne. Polecam więc nie tylko poniższy przepis, ale eksperymentowanie z dodawanymi składnikami. Stałym elementem powinien zostać jedynie ser feta.




SKŁADNIKI

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • 150 g sera feta
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (wstęgi)
  • oliwa
  • sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano, chili



WYKONANIE


Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, przykryć miskę folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do dużego naczynia żaroodpornego wlać puszkę pomidorów, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlać łyżkę oliwy i porwać dłońmi połowę liści bazylii. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodać mięso z kurczaka i wymieszać. Zrobić na środku miejsce odgarniając pozostałe składniki, ułożyć tam cały kawałek sera feta, polać go oliwą, posypać chili i dużą ilością oregano. Włożyć do piekarnika i zapiekać około 40 minut.


W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odcedzić z wody. Upieczony ser feta pognieść widelcem i wymieszać z  pozostałymi składnikami. Dodać makaron, porwać pozostałe liście bazylii i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz