niedziela, 12 maja 2019

Serniczki jagodowe w szklankach


Mmmm to jest pyszne! Serniczki jagodowe w szklankach, to zdecydowanie moje smaki :-) Do ich przygotowania możemy wykorzystać jagody świeże lub mrożone i jest to bez wątpienia duża zaleta tego deseru, bo możemy go przygotować o każdej porze roku. W dodatku deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga od nas wiele czasu. Serniczki prezentują się bajecznie, więc będą idealną ozdobą stołu nawet na urodziny. Najlepiej jednak wykorzystać malutkie szklanki lub pucharki, tak aby porcje nie były zbyt duże.



Na 5 porcji w szklankach.


SKŁADNIKI

Serniczki jagodowe:

  • 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 
  • 300 ml wody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
Dekoracja:

  • 500 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix
  • 50 g jagód + kilkanaście sztuk do dekoracji na wierzch deseru



WYKONANIE

Serniczki jagodowe: W garnku zagotować 300 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Do misy blendera wsypać jagody, dodać cukier waniliowy, twaróg i ostudzoną galaretkę. Włączyć urządzenie i zmiksować całość na jednolitą masę, po czym przelać do pięciu szklanek i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do stężenia masy.

Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodają cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać jagody i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Jagodową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na wierzchu deseru. Na koniec deser udekorować kilkoma jagodami. Podawać schłodzony.

Uwagi: Do przygotowania deseru można wykorzystać zarówno jagody świeże jak i mrożone.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz