czwartek, 28 stycznia 2016

Tort orzechowo-kokosowy


Przepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy.


SKŁADNIKI

Na biszkopt

  • 10 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 300 g orzechów włoskich zmielonych
  • 35 g bułki tartej
  • dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej
Na masę kokosową

  • 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym)
  • 200 g kokosu
  • 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 400 ml mleka

  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • marmolada wieloowocowa
Na polewę czekoladową

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 150 g śmietanki 30%


WYKONANIE

Biszkopt:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Formę o średnicy 29 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Tartą bułkę wymieszać z  zmielonymi orzechami i stopniowo wsypywać do masy jajecznej mieszając szpatułką. Połączoną masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki.

Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. 

Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jedynie 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia.

W misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Na koniec dodać ostudzoną masę kokosową i zmiksować do połączenia składników.

Polewa czekoladowa: Do garnuszka dodać masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i część śmietanki. Mieszając na małym ogniu roztopić i połączyć składniki, na koniec wlać resztę śmietanki i mieszać, aż masa będzie jednolita i gładka, po czym wyłączyć palnik. Polewę zostawić do ostudzenia i jej lekkiego zgęstnienia.

Dolny placek posmarować marmoladą wieloowocową i nałożyć na nią grubą warstwę kremu kokosowego. Górny placek posmarować również z dołu marmoladą i nałożyć na dolny. Cały tort z góry i boków posmarować bardzo cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego i polać ostudzoną, gęstą polewą czekoladową (tak żeby spłynęło również na boki). Udekorować wedle uznania (u mnie orzechy i kolorowa posypka).