czwartek, 1 czerwca 2017

Bułki orkiszowe z otrębami żytnimi


Proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne bułeczki orkiszowe z dodatkiem otrębów żytnich. Ja uwielbiam je jeść najbardziej zaraz jak tylko się ostudzą posmarowane dżemem. Zapachy w domu też są nieziemskie.


SKŁADNIKI

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 100 g otrębów żytnich
  • 350 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 15 g soli
  • dodatkowo płatki owsiane lub inne do posypania bułek

WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wsypać 100 g mąki orkiszowej, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać otręby żytnie i zalać pozostałą wodą.

Do otrębów żytnich dodać pozostałą mąkę orkiszową, sól i zaczyn. Całość wymieszać i przełożyć na oprószony mąką blat. Zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia go. Ponownie krótko je zagnieść, po czym podzielić na 8 części o wadze 120 g (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę). Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać mąka. Z ciasta formować kule, po czym układać je na blaszce w dużych odstępach lekko dociskając je ręką. Bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Każdą bułkę posmarować po wierzchu pędzelkiem wodą i posypać płatkami owsianymi, po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik należy w tym celu zaparować wodą poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika np. spryskiwaczem do kwiatów. Bułki piec 25 minut, po czym wyciągnąć i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia.