sobota, 3 czerwca 2017

Frittata z warzywami i makaronem


Przepyszna propozycja na sycące śniadanie lub obiad. Ostatnio często robię frittatę z różnymi dodatkami. W tej wersji jest bardzo kolorowo, a to za sprawą makaronu Lubella mini i warzyw takich jak cukinia, czerwona papryka i pomidorki koktajlowe. Całość dopełnia idealnie dobrana mieszanka przypraw i ziół. Jest pysznie ;-)


SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 6 jajek
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, oregano

WYKONANIE

Cukinię umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na patelnię wlać oliwę, wsypać makaron i włączyć palnik. Następnie dodać cukinię i paprykę, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Warzywa i makaron powinny lekko zmięknąć (w razie potrzeby można dolać jeszcze wody). Na koniec wsypać pomidorki i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Warzywa i makaron przełożyć tymczasowo do osobnej miski. 

Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem Tak przygotowaną masę wlać na patelnię, gdzie smażyliśmy warzywa i włączyć palnik. Na masę jajeczną wyłożyć równomiernie warzywa z makaronem, następnie rozdrobnić mozzarellę i posypać oregano. Nałożyć pokrywkę i smażyć na małym ogniu do momentu, aż masa się zetnie. Gotową frittatę podawać pokrojoną w trójkąty jak pizzę.

Uwagi: Aby frittatę łatwiej się kroiło i nakładało na talerze należy po wyłączeniu palnika i zdjęciu pokrywy chwilę poczekać. Masa zrobi się dzięki temu bardziej "stabilna".





#lubelloveinspiracje #lubella