czwartek, 15 czerwca 2017

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą


Taka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam rocznego syna i bardzo mu smakowało. Makaron Lubella mini, to idealne rozwiązanie również dla tych bardzo małych, bo mój Piotruś bez problemu pogryzł ten uroczy, mały makaron.


SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami
  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 kulki mozzarelli
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano


WYKONANIE

W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym podgrzewać mieszając, aż mięso nie będzie surowe.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego nieco krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzony z wody makaron przełożyć do szpinaku i mięsa, wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić i przelać do dużego naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem rzepakowym. Górę zapiekanki wyrównać, rozdrobnić odsączone z wody kulki mozzarelli i posypać ziołami prowansalskimi. Na mozzarelli ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (rozcięciem do góry) i ponownie posypać delikatnie ziołami prowansalskimi i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia i włożyć zapiekankę do piekarnika na około 20-30 minut. 



 #lubelloveinspiracje  #lubella #lubellamini