piątek, 16 czerwca 2017

Bułki orkiszowe


Jeżeli unikacie mąki pszennej, ale nie jesteście uczuleni na gluten, to te bułeczki będą dla Was w sam raz. Orkisz zawiera gluten, ale jest on lepiej przyswajany przez organizm, niż ten zawarty w mące pszennej. Zresztą w dawnych czasach orkisz uznawany był za wyjątkowe zboże dodające siły (w szczególności gladiatorom).


SKŁADNIKI

  • 310 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 900 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • 60 g stopionego masła


WYKONANIE

Do miseczki wlać wodę, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut.

Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko, dodać sól, cukier, stopione masło i gotowy zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym przełożyć na podsypany mąką blat i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (może to zająć około 8 minut). W razie potrzeby podsypywać jeszcze mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-1,5 godziny.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią, ponownie krótko zagnieść, po czym formować okrągłe bułeczki (każda o wadze 120 g) i kłaść je w dużych odstępach na blaszkach. Gotowe bułeczki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na około 30-60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego wyrośnięte bułeczki i zaparować piekarnik poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki piekarnika (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia.