piątek, 9 czerwca 2017

Sycący kociołek z białą kiełbasą, warzywami i makaronem


Pyszny i sycący kociołek, to świetna propozycja dla zabieganych. Przygotowuje się go prosto i szybko.


SKŁADNIKI

  • 600 g białej kiełbasy parzonej
  • 2 duże cebule
  • olej rzepakowy
  • 1 mały kalafior
  • 450 g mrożonej włoszczyzny w paskach
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy konserwowej
  • 300 g makaronu Lubella mini kółka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek


WYKONANIE

Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużą patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać kiełbasę i cebulę, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Kiełbasa i cebula powinny być delikatnie przysmażone.

Kalafior umyć, obrać w różyczki i przełożyć do dużego garnka. Dodać odmrożoną mieszankę włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie i zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie dodać odsączoną z wody ciecierzycę i fasolę, przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku i wsypać makaron. Gotować jeszcze około 3-4 minuty (po wyłączeniu palnika makaron jeszcze zmięknie), następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Uwagi: Zrobiłam zupy na dwa dni. Pierwszego jedliśmy według powyższego przepisu, zaś drugiego dnia dodałam puszkę pomidorów i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Zupa całkowicie zmieniła swój smak i była jeszcze pyszniejsza.



#lubelloveinspiracje #lubella