Pyszny i sycący kociołek, to świetna propozycja dla zabieganych. Przygotowuje się go prosto i szybko.
SKŁADNIKI
- 600 g białej kiełbasy parzonej
- 2 duże cebule
- olej rzepakowy
- 1 mały kalafior
- 450 g mrożonej włoszczyzny w paskach
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 puszka (400 g) fasoli czerwonej
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy konserwowej
- 300 g makaronu Lubella mini kółka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, majeranek
WYKONANIE
Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużą patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać kiełbasę i cebulę, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Kiełbasa i cebula powinny być delikatnie przysmażone.
Kalafior umyć, obrać w różyczki i przełożyć do dużego garnka. Dodać odmrożoną mieszankę włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie i zalać całość wodą. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko już zmiękną. Następnie dodać odsączoną z wody ciecierzycę i fasolę, przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku i wsypać makaron. Gotować jeszcze około 3-4 minuty (po wyłączeniu palnika makaron jeszcze zmięknie), następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Uwagi: Zrobiłam zupy na dwa dni. Pierwszego jedliśmy według powyższego przepisu, zaś drugiego dnia dodałam puszkę pomidorów i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Zupa całkowicie zmieniła swój smak i była jeszcze pyszniejsza.
#lubelloveinspiracje #lubella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz