czwartek, 1 czerwca 2017

Makaron na zielono w sosie śmietanowym


Osobiście uwielbiam przygotowywać i jeść dania z makaronem. Jeżeli Wy również, to wierzcie mi, że ta propozycja podbije Wasze serca. Makaron Lubella mini rurki z warzywami podany z groszkiem, szpinakiem i kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym tworzy wyborne danie, które możecie przygotować z łatwością w domowym zaciszu i poczuć się jak na wakacjach we Włoszech.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 1 kulka mozzarelli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami
  • oliwa
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego
  • 400 g śmietany 30%
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy


WYKONANIE

Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli, wymieszać i doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie wlać śmietanę, szklankę wody, dodać makaron i odcedzony z zalewy groszek konserwowy. Całość posypać solą i pieprzem, wymieszać, nałożyć pokrywę i smażyć w ten sposób mieszając od czasu do czasu, tak aby cały makaron zmiękł. Jeżeli makaron będzie nadal twardy, a sos zgęstnieje, to dolać ponownie wody. Gdy makaron będzie już odpowiednio miękki, a sos gęsty, to w razie potrzeby potrawę doprawić, po czym przełożyć do niej wcześniej przygotowany szpinak (jeżeli już ochłódł, to go ponownie podgrzać) i delikatnie wymieszać. Podawać od razu.



#lubelloveinspiracje  #lubella