Placuszki walijskie przygotowuje się tradycyjnie z rodzynkami. W mojej wersji przygotowane są z dodatkiem płatków Lubella corn flakes kakao i miód. Podawać można je posypane cukrem pudrem, ale mi najbardziej smakowały z lekko kwaśnym dżemem wiśniowym.
SKŁADNIKI
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 50 g płatków Lubella corn flakes kakao i miód
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane nożem masło i wetrzeć je w mąkę, tak aby przypominało bułkę tartą. Na koniec wbić jajko, wlać mleko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Do ciasta wsypać płatki i dłońmi wymieszać i lekko zagnieść całość.
Rozgrzać dużą patelnię teflonową lub żeliwną. Ciasto nakładać łyżką, lekko spłaszczyć każdy placek i piec z obu stron na złoty kolor (placuszki należy piec na małym ogniu, bo w przeciwnym razie się spalą). Gotowe placuszki podawać z wybranymi dodatkami.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz