wtorek, 6 czerwca 2017

Słodkie bułeczki z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi


Te słodkie bułeczki są przepyszne. Świetnie nadadzą się nie tylko na rodzinne śniadanie, ale również łatwo można je zabrać do pracy, czy też na piknik. Mam rocznego syna, który ostatnio nie za bardzo chce jeść, lecz słodka bułeczka smakowała mu strasznie. To niesamowite, ale zjadł całą i jeszcze mu było mało :-) Skoro małemu recenzentowi tak strasznie smakowało, to również musicie spróbować.


Z podanej ilości składników wychodzi 9 bułeczek.


SKŁADNIKI

  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g rodzynek
  • 20 g (dwie pełne garście) płatków Lubella corn flakes kakao i miód
  • dodatkowo: mąka ziemniaczana do oprószenia blaszki

WYKONANIE

Do dużej miski wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać cukier i mleko w proszku. Całość dobrze wymieszać. Jajko i żółtko rozbełtać w miseczce i dodać do pozostałych składników. Następnie do miski wsypać mąkę i sól, dobrze wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto stopniowo dodając masło. W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki. Miskę natłuścić masłem i włożyć do niej wyrobione ciasto (wyrobienie ciasta może zając około 7 minut). Górę miski przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-1,5 godziny (ciasto powinno urosnąć).

Wyrośnięte ciasto uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie wsypywać stopniowo wymieszane ze sobą rodzynki i płatki Lubella, zagniatając ciasto. Z ciasta odrywać kawałki o wadze 120 g (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę kuchenną), każdy uformować w kulę i ułożyć w dużych odstępach na blaszce z wyposażenia piekarnika oprószonej mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane bułeczki należy ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30-60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego wyrośnięte bułeczki i zaparować piekarnik poprzez spryskanie go wodą przez uchylone drzwiczki piekarnika (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia. 

Uwagi: Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto bardzo Wam się lepi do dłoni mimo podsypania mąką, to najpierw oprószcie dłonie mąką, potrzyjcie jedną o drugą, tak aby zetrzeć z nich całe ciasto, a na koniec natłuśćcie dłonie masłem. Dzięki temu ciasto nie będzie się Wam do nich lepić.








#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella