sobota, 31 grudnia 2016

Drożdżowa babka cytrynowa z morelami


Dosyć nietypowy przepis na babkę drożdżową, na który trafiłam w książce Anneki Manning. Musiałam wprowadzić pewne zmiany ponieważ nie posiadam formy do babki z zaokrąglonym dnem. Wykorzystałam więc formę podłużną.


SKŁADNIKI

Na babkę:
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g suszonych moreli
Na polewę i dekorację:
  • 40 g cukru
  • 80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (2 małe cytryny)
  • 40 ml wody
  • 15 ml brandy
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix

WYKONANIE

Do mleka rozkruszyć drożdże, dodać dużą szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut, do momentu aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubić dodając stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę, sól, skórkę otartą z cytryny i zaczyn. Miksować całość około 7 minut końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po tym czasie miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do pierwszego wyrastania.

Morele zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę do zmięknięcia. Formę o wymiarach 25x12 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Do wyrośniętego ciasta drożdżowego (nie musi podwoić objętości, ale na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherze) dodać miękkie masło i ponownie zmiksować końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Masło powinno się wchłonąć w ciasto. Morele ułożyć ciasno na spodzie formy i lekko polać powstałym sokiem. Łyżką przełożyć ciasto i ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić na około 30 minut do ponownego wyrastania.

Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku i piec około 25-30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.

W międzyczasie przygotować syrop. Do garnuszka wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać mieszając. Zagotowany syrop ostudzić lekko, po czym dodać brandy. Ilość alkoholu można zwiększyć. Ciasto delikatnie po nakłuwać wykałaczką, po czym polewać syropem, stopniowo, tak żeby cały się wchłonął.

Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i ponownie krótko zmiksować. Ostudzoną babkę udekorować śmietaną.

Uwagi: Jeżeli góra babki będzie się Wam zbyt szybko przypalać, to wystarczy przykryć ją ręcznikiem papierowym. Babka ładniej będzie wyglądać, gdy zostanie upieczona w okrągłej formie, pamiętać jednak należy, że dno musi być gładkie.