Nalewka czekoladowa na rumie jest jedną z ulubionych mojej rodziny. I trudno się dziwić, bo ma wyraźny smak, a zarazem jest delikatna w konsystencji. Taka nalewka świetnie się sprawdzi również jako poczęstunek dla gości.
SKŁADNIKI
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 l rumu
- 150 g cukru
- 100 ml wody
WYKONANIE
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym przelać do wysokiego słoika, wlać rum, dobrze wymieszać i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Codziennie poruszać słoikiem, tak aby czekolada dobrze się wymieszała z rumem.
Wodę z cukrem zagotować i zostawić do ostudzenia. Masę czekoladową wymieszać z syropem cukrowym i przelać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące.
Im dłużej nasza nalewka będzie leżakować, tym smaczniejsza będzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz