sobota, 3 grudnia 2016

Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą


Przepyszna, a zarazem prosta w przygotowaniu rolada makowa z bitą śmietaną i marmoladą. Jest to niewątpliwie wypiek prosto z serca, bo rozpieszczam w ten sposób moją mamę (i przy okazji samą siebie), bo uwielbia bitą śmietanę. Rolada ta łączy więc idealnie smak Świąt z tym co najbardziej smakuje domownikom. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, bo w ten sposób nie tylko czuję magię Świąt, ale również mogę przygotować coś pysznego dla całej rodziny. Bo nie ma nic wspanialszego, niż możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi nam osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków.



SKŁADNIKI

Biszkopt makowy:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 70 g maku niebieskiego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie i dekoracja:

  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 śmietan-fixy
  • 160 g marmolady wieloowocowej
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada (Delecta)
  • dodatkowo: cukier puder

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mak i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 20 minut (do suchego patyczka).

Na stole rozciągnąć ręcznik kuchenny i posypać go cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyciągnąć od razu z formy i ułożyć górą na ręczniku. Następnie zdjąć papier do pieczenia i zrolować biszkopt. W taki sposób zostawić go do ostudzenia.

Nadzienie i dekoracja: Zimną śmietanę ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników.

Ostudzony biszkopt rozciągnąć, posmarować marmoladą, następnie cienką warstwą śmietany i ponownie zawinąć. Zawiniętą roladę posmarować pozostałą śmietaną dodając jej najwięcej na samej górze. Na koniec całość ciasta posypać różowymi kulkami zbożowymi Decorada.