Nalewka, która wymaga dużej ilości cierpliwości, ale zapewniam, że warto na nią czekać. Ma słodki lecz zarazem ostry smak.
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 500 g cukru
- 2 dojrzałe banany
- 1 l spirytusu
WYKONANIE
Z cukru i wody ugotować syrop, zostawić do ostudzenia. Banany obrać, pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoja. Zalać ostudzonym syropem i spirytusem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie uzyskany płyn przefiltrować przez bibułę filtracyjną (można również wykorzystać gazę, ważne by uzyskany płyn był czysty). Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakręcić i zostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na pół roku. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Można ten czas wydłużyć, bo im dłużej nalewka leżakuje, tym jest smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz