piątek, 9 grudnia 2016

Kawa zbożowa Inka z pomarańczą


Jak raz spróbujecie, to nie będziecie umieli przestać pić kawy zbożowej Inka w ten sposób! Rewelacyjny smak pełen zdrowia. Do przygotowania mojej kawy wykorzystałam Inkę z orkiszem. I właśnie na temat orkiszu chciałam napisać parę słów. Orkisz jest dawną odmianą pszenicy, która powoli staje się na powrót popularna. I trudno się dziwić, bo ma wiele właściwości zdrowotnych. I tak między innymi obniża poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność, pobudza trawienie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Jednym słowem warto po niego sięgać, a taką możliwość daje nam kawa zbożowa z jego dodatkiem.


SKŁADNIKI

  • 3 pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 2 torebki kawy zbożowej z orkiszem Inka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu


WYKONANIE

Pomarańcze wycisnąć i przelać do garnuszka. Dodać 100 ml wody i zagotować. Wyłączyć palnik, dodać cukier z prawdziwą wanilią, cukier biały, mielony cynamon i woreczki kawy zbożowej z orkiszem Inka. Wymieszać i zostawić 5 minut do zaparzenia się kawy. Wyciągnąć woreczki i przelać do filiżanek.